woensdag 27 november 2013

Vol verwachting.....

Klopte mijn hart toen ik zondag mijn huisjesquilt ging ophangen. Hij/zij was helemaal klaar, dacht ik.  Wat een tegenvaller was het. Hij/zij bleek niet mooi plat tegen de muur te hangen maar golft aan de onderkant en zijkanten dat het niet mooi meer is.  Daar moet nog wat aan gebeuren voordat ik het laat zien. Alleen wat er aan moet gebeuren weet ik nog niet,zal eens raad vragen bij anderen. Vol goede moed dan maar de Dear Jane dubbelen , bleek ik de achterkant te klein te hebben gemaakt. Ik wist dat het krap was maar 1cm te kort was een vervelende verrassing. Er blijft dus niets anders over om iets te laten zien wat al een poosje klaar is.  Laten we beginnen met het beste paard van stal.


Amerigo staat alweer voor het derde jaar op de schoorsteenmantel. Hij blijft leuk, zeker omdat hij maar een paar weken per jaar uit de kast komt.

Verder heb ik nog een 2 fotoseries voor handige hebbedingetjes Misschien handig voor deze tijd van het jaar. De eerste is geen idee van mij zelf. Een hele tijd terug al eens gelezen op een blog maar welke???? Zo ziet mijn voorraad breinaalden zonder knop er uit. Elke keer als ik wil beginnen moet ik ze bij een  zoeken en dan maar hopen dat ik de goede maat heb. Onderweg prikken ze ook regelmatig door mijn tas heen. Er zijn hulpstukjes voor, ik weet het maar die blijven bij mij niet zitten en ben ze binnen de kortste keren kwijt. Vroeger hadden we daar van die paddestoeltjes met elastiek voor. Hoop nog steeds dat ik die nog eens ergens op de kop kan tikken. Maar nu heb ik een goed alternatief.Wat heb je nodig; dopjes van  viltstiften of van de plakstiften van sew-line.                                                                                            Hoedenelastiek,                                                                                                           Prikpen of een dikke naald 

Verwarm de prikpen in een vlam en prik met een hete naald dwars door de dop Zelf heb ik het bij het gas gedaan met de afzuigkap aan want het smeltende plastic stinkt nogal.


Rijg een stuk elastiek door twee dopjes

Maak ze op maat  en schrijf met een marker de maat op 1 van de dopjes 

  
Zie hier .....ik kan direct zien welk setje naalden ik moet hebben en handig voor onderweg.


Nu dopjes sparen voor de rest.


De volgende foto's heeft ook met  breien te maken.  Voor mijn sjaal die ik aan het breien ben heb ik  markeringen nodig die niet aan het garen maar aan de pennen hangt. Die knutsel ik dan maar zelf in elkaar.


 Een oorbel, kraal en bedeltje is alles wat je nodig hebt. Een tangetje is handig De oorbel een beetje open buigen, kraal er op
De oorbel weer rond buigen en het uiteinde in de kraal stoppen
 Bedeltje er aan en klaar voor gebruik. 

Je zou zeggen dat niets het breien nog in de weg staat. niets is minder waard. Het is een zeer moeilijk patroon, elke pen is weer anders en heel veel telwerk. Hiervoor moet ik echt helemaal alleen zijn . Garantie dat deze sjaal af komt is er dus niet.

Brei en knutsel prettig,
                     Dini
zaterdag 16 november 2013

Dieven op klompen?

Donderdagavond toen we net zaten te eten hoorden we ineens een gigantisch kabaal. Volgens DH alsof er een peleton dieven op klompen aan het inbreken was. Geschrokken gingen we op onderzoek uit.

Dit is wat ik aantrof. De (boeken)plank was van de muur gekomen , met pluggen en al. Er zaten 5 planksteunen onder maar helaas....... Werk aan de winkel, kijk maar eens op de grond
Dh heeft de plank weer aan de muur gemaakt en hierna kon ik aan het werk. Het was een flinke klus maar het resultaat mag er zijn.  
Netjes toch?

groetjes Dini

dinsdag 12 november 2013

warme voeten.

Een poosje terug zocht ik op internet patronen van herensokken en kwam terecht bij www.erkenraatje.nl  Ze breit heel veel sokken gebaseerd op oude motieven, o.a. van visserstruien
Hierop verder gezocht en kwam zo bij het toen nog uit te brengen boek 'Visserstruien"van  Stella Ruhe.

Voor mijn zwager zijn verjaardag had ik een paar sokken in gedachten die het motief van de visserstruien uit Harderwijk moest hebben. Hij zingt hier bij meerdere koren en is met optredens in de vissersdracht. Aangezien dat betekend dat het soms lang stil staan is, ook buiten , kan het flink koud zijn aan de voeten. Goede wollen sokken, extra lang en ook zo wijd dat de broek bij de sokken in kan was het idee.
Eind september, toen het boek uit kwam, direkt begonnen want de verjaardag is al half oktober
  Helaas had ik maar anderhalve sok klaar omdat ik wol te kort kwam.  De combinatie van maat 46 en wat langere beenstuk was de oorzaak. Natuurlijk is de wol dan op in de winkel en laat de internet bestelling op zich wachten.  Dus kreeg de zwager slechts 1 sok en een krantenartikel van het boek. 

Harderwijk staat met twee truien in het boek. Ik heb beiden gecombineerd om toch een elastische en goede passende sok te krijgen.Het beendeel is heeft aan de voorkant de dubbele gerstekorrel van model 2, de achterkant heeft de 5 recht en 2 averecht van model 1. Zo is de sok wat wijder zodat de broek z.n. ook bij de sok ingedragen kan worden. Model 1 zorgt ervoor dat hij bij gewoon gebruik ook nog goed aansluit. 


Bij de enkel ben ik overgegaan naar de mouw van model 1. De kop van de mouw is hier in boordsteek gebreid.  Wat, zover ik gezien, heb bij geen andere trui is gedaan. Hierdoor zal de toch wat wijdere sok ook goed blijven zitten in een laars.  De voet is net als de mouw van model 1 in 5 recht, 1 averecht en zo is de Harderwijker vissers-sok klaar om gedragen te worden. Ondertussen is mijn wasrekje geverfd en de visserssokken naar de zwager. De andere sokken zijn deze zomer gebreid en moeten nog weggebracht worden. Nu even geen sokken meer op de pennen, tijd voor iets anders maar daar over een volgende keer meer.

                                                                   groetjes Dini