dinsdag 12 november 2013

warme voeten.

Een poosje terug zocht ik op internet patronen van herensokken en kwam terecht bij www.erkenraatje.nl  Ze breit heel veel sokken gebaseerd op oude motieven, o.a. van visserstruien
Hierop verder gezocht en kwam zo bij het toen nog uit te brengen boek 'Visserstruien"van  Stella Ruhe.

Voor mijn zwager zijn verjaardag had ik een paar sokken in gedachten die het motief van de visserstruien uit Harderwijk moest hebben. Hij zingt hier bij meerdere koren en is met optredens in de vissersdracht. Aangezien dat betekend dat het soms lang stil staan is, ook buiten , kan het flink koud zijn aan de voeten. Goede wollen sokken, extra lang en ook zo wijd dat de broek bij de sokken in kan was het idee.
Eind september, toen het boek uit kwam, direkt begonnen want de verjaardag is al half oktober
  Helaas had ik maar anderhalve sok klaar omdat ik wol te kort kwam.  De combinatie van maat 46 en wat langere beenstuk was de oorzaak. Natuurlijk is de wol dan op in de winkel en laat de internet bestelling op zich wachten.  Dus kreeg de zwager slechts 1 sok en een krantenartikel van het boek. 

Harderwijk staat met twee truien in het boek. Ik heb beiden gecombineerd om toch een elastische en goede passende sok te krijgen.Het beendeel is heeft aan de voorkant de dubbele gerstekorrel van model 2, de achterkant heeft de 5 recht en 2 averecht van model 1. Zo is de sok wat wijder zodat de broek z.n. ook bij de sok ingedragen kan worden. Model 1 zorgt ervoor dat hij bij gewoon gebruik ook nog goed aansluit. 


Bij de enkel ben ik overgegaan naar de mouw van model 1. De kop van de mouw is hier in boordsteek gebreid.  Wat, zover ik gezien, heb bij geen andere trui is gedaan. Hierdoor zal de toch wat wijdere sok ook goed blijven zitten in een laars.  De voet is net als de mouw van model 1 in 5 recht, 1 averecht en zo is de Harderwijker vissers-sok klaar om gedragen te worden. Ondertussen is mijn wasrekje geverfd en de visserssokken naar de zwager. De andere sokken zijn deze zomer gebreid en moeten nog weggebracht worden. Nu even geen sokken meer op de pennen, tijd voor iets anders maar daar over een volgende keer meer.

                                                                   groetjes Dini

1 opmerking:

  1. Mooi zeg! Daar zal ie de show mee stelen!
    Leuk gezicht, al die sokken over het rekje.

    Groetjes,

    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen