zaterdag 30 maart 2013

Wie wat bewaard....

die heeft wat.   Nu hebben we een grote zolder dus......
 Vroeger  hielden ze voor de Pasen grote schoonmaak, daar hoorde ook zolder opruimen bij. Vroeger heb ik dat altijd onzinnig gevonden. Nu denk ik wel eens dat het nog zo gek niet was. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder voorjaarsschoonmaak hield. In mijn herinneringen is het dan prachtig weer en schijnt de zon volop. Tussen de middag naar huis lopend met maillots aan die kriebelen door de warmte. Het tuinhek door, dan langs de waslijn waar de wollen dekens hangen te luchten. In huis hangt de geur van boenwas. Dan aan mam vragen of je met 'blote benen en met zonder jas"mag.(  zo bloot werden de benen niet want naar school hadden we keurig kniekousen aan. Wel zelfgebreid  met een ajourpatroon) Gewoonlijk kregen we met Pasen onze zomerkleren in de kast.
Dan was het huis weer spik en span en moeder de vrouw moe maar voldaan
 .
.Mijn man ging laatst de zolder op om de kussens van de tuinstoelen te pakken. (we blijven optimistisch) en kwam weer beneden met de vraag of ik wel wist dat er nog een rood naaidoosje op zolder stond. Ik kon me er niets van herinneren dus hij weer naar boven. Kwam hij hier mee terug;


                     
 Het lijkt meer op een viskoffertje dan op een naaikistje maar het is het van mijn schoonmoeder geweest die al meer dan 20 jaar geleden is overleden. Dit koffertje ging ook altijd mee als ze er met de caravan op uit trokken en bevat dus alles wat je maar  nodig kunt hebben om een en ander te repareren


 Haal ik overal  oude klosjes en andere naaispullen vandaan heb ik deze 'schatten' op zolder staan
Tot het EHBOspeldje van mijn schoonvader aan toe. Het mooiste wat er in zat vind ik het speldenkussen.


 Deze heeft ze vast en zeker zelf gemaakt want ze was altijd wel ergens mee bezig . Heb het voorzichtig gewassen nadat ik er tig naalden uit gehaald heb. 


Nu ligt het onder een stolp mooi te zijn met haar naalden koker die ik al wel eerder had. Een oude PTT knoop, al eens op een rommelmarkt gevonden. (Schoonvader en zijn broer en zoon waren jaren postbode.)  Op de achtergrond kun je nog het 'schoollapje'  van haar  zien staan.  Zo leuk om dat nu nog te hebben.  Heb zelfs nog een jurkje van haar dat ze als baby droeg en vlak na de oorlog vermaakt heeft tot doopjurk waar mijn man  en later zijn broers  in gedoopt zijn. 


Fijne Paasdagen.
Dini


                                         

3 opmerkingen:

 1. Hihi, nou, de oma's kunnen trots op mij zijn; ik heb net de voorraadkast uitgemest...Is wel niet een hele voorjaarsschoonmaak, maar was wel nodig. En echt voorjaar is het ook nog niet, dus ik hou nog lekker mijn winterkleren paraat!
  Het speldenkussentje is er wel een stukje frisser op geworden!
  Tot morgen,

  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige vondst op zolder zeg. En het verhaal over blote benen met kniekousen in ajour, geur van boenwas, wollen dekens aan de lijn........ken ik maar al te goed. Je zou toch heimwee naar die tijd krijgen.
  Fijne pasen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een waardevolle vondst voor jullie!
  Fijne feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen